ایمپلر Impeller
پروانه جزء دوار پمپ گریز از مرکز است که وظیفه انتقال انرژی از موتور به سیال پمپاژ شده را بر عهده دارد. از مجموعه ای از تیغه ها یا پره های خمیده تشکیل شده است که بر روی یک محور مرکزی نصب شده اند. با چرخش پروانه، نیروی گریز از مرکز ایجاد می کند که سیال را به سمت بیرون می راند و سرعت آن را افزایش می دهد. این افزایش سرعت یک اختلاف فشار ایجاد میکند که باعث میشود سیال از طریق پمپ و به لوله تخلیه حرکت کند. پروانه ها معمولاً از فلز یا پلاستیک ساخته می شوند و بسته به کاربرد خاص، در اشکال و اندازه های مختلفی تولید می شوند.
پروانه موتور دریایی جزئی از سیستم خنک کننده قایق است که برای جلوگیری از گرم شدن بیش از حد، آب را در موتور به گردش در می آورد. معمولاً از لاستیک یا پلاستیک ساخته می شود و به شکل یک فن با تیغه های خمیده است. پروانه در داخل محفظه پمپ آب قرار دارد و توسط شفت متصل به موتور به حرکت در می آید. همانطور که پروانه می چرخد، آب را به داخل پمپ می کشد و آن را از مسیرهای خنک کننده موتور عبور می دهد، جایی که گرما را جذب می کند و سپس از طریق سیستم اگزوز خارج می شود. با گذشت زمان، پروانه ها ممکن است فرسوده شوند یا آسیب ببینند، که می تواند منجر به کاهش جریان آب و گرم شدن بیش از حد موتور شود. برای اطمینان از عملکرد مناسب موتور و جلوگیری از تعمیرات پرهزینه، لازم است که به طور مرتب پروانه را بررسی و تعویض کنید.
پروانه ایمپلر آب شور
پروانه آب نمک نوعی پروانه است که به طور خاص برای استفاده در محیط های آب نمک طراحی شده است. معمولاً از موادی ساخته می شود که در برابر خوردگی و آسیب ناشی از آب نمک مقاوم هستند، مانند فولاد ضد زنگ یا برنز. پروانه های آب نمک معمولاً در موتورهای دریایی مانند موتورهای موجود در قایق ها و کشتی ها برای گردش آب در سیستم خنک کننده موتور استفاده می شوند. آنها همچنین در کاربردهای دیگری که آب نمک وجود دارد، مانند کارخانه های نمک زدایی یا در فرآیندهای صنعتی که از آب نمک استفاده می کنند، استفاده می شود.
آنها معمولاً در قایق ها، قایق های تفریحی و سایر کشتی های آبی استفاده می شوند.
پروانه معمولاً در داخل محفظه ای به نام پیچ قرار دارد که برای هدایت جریان آب به داخل و خارج پروانه طراحی شده است. با چرخش پروانه، ناحیه ای کم فشار در جلوی تیغه ها ایجاد می کند که آب را به داخل پیچک می کشد. سپس آب توسط تیغههای پروانه شتاب میگیرد و با سرعت زیاد از پیچ بیرون میآید و نیروی رانشی ایجاد میکند که کشتی را به جلو میبرد.
ایمپلر دریایی
ایمپلر موتور دریایی یا پروانه موتور دریایی (Marine Propeller)، یک قطعه حیاتی برای هر نوع موتور و کشتی دریایی است. این قطعه، به صورت یک پروانه بزرگ در زیر آب قرار میگیرد و با چرخش، نیروی لازم برای حرکت کشتی را ایجاد میکند. ایمپلرهای موتور دریایی، برای کاهش مقاومت در آب، به شکل های مختلفی طراحی شدهاند و از جنس های مختلفی مانند فولاد، برنز، آلومینیوم و … تولید میشوند. همچنین، نوع و تعداد پروانههای موتور دریایی بسته به نوع و سایز کشتی و نیازمندیهای آن متفاوت است.
پروانه دریایی وسیله ای است که در موتورهای دریایی برای گردش آب از طریق سیستم خنک کننده موتور استفاده می شود. معمولاً از لاستیک یا پلاستیک ساخته شده و دارای یک سری تیغه است که برای ایجاد جریان آب می چرخند. پروانه در محفظه پمپ آب قرار دارد و توسط شفت متصل به میل لنگ موتور به حرکت در می آید. همانطور که پروانه می چرخد، آب را به داخل محفظه پمپ می کشد و آن را از طریق سیستم خنک کننده موتور وارد می کند، جایی که گرما را جذب می کند و سپس از طریق سیستم اگزوز خارج می شود. پروانه های دریایی اجزای حیاتی موتورهای دریایی هستند و برای اطمینان از عملکرد مناسب موتور و جلوگیری از گرم شدن بیش از حد باید به طور مرتب بازرسی و تعویض شوند.
انواع ایمپلر
این نوع پروانه دارای تیغه هایی است که عمود بر محور هستند و به صورت شعاعی از مرکز پروانه امتداد دارند. معمولاً در سیالات با ویسکوزیته کم استفاده می شود.
این نوع پروانه دارای تیغه هایی است که موازی محور هستند و از مرکز پروانه به صورت محوری امتداد دارند. معمولاً در سیالات با ویسکوزیته بالا استفاده می شود.
این نوع پروانه دارای پره هایی است که ترکیبی از تیغه های شعاعی و محوری است. معمولاً در سیالات با ویسکوزیته متوسط استفاده می شود.
این نوع پروانه دارای پره هایی است که از جهت چرخش منحنی می کنند. معمولاً در کاربردهای فشار بالا استفاده می شود.
انتخاب و خرید ایمپلر
فروش ایمپلر
ایمپلر جابسکو Jobsco Impeller :
ایمپلر جانسون :
ایمپلر شروود :
ایمپلر یانمار :
ایمپلر کاترپیلار :
ایمپلر یاماها :
واردات ایمپلر
تعمیر ایمپلر
با گذشت زمان، پروانه ممکن است فرسوده شود یا آسیب ببیند، که می تواند منجر به کاهش جریان آب و گرم شدن بیش از حد موتور شود. توصیه می شود پروانه را هر دو تا سه سال یا در صورت نیاز برای اطمینان از موتور مناسب تعویض کنید.
در صورتی که ایمپلر خراب شود یا کارایی آن کاهش یابد، باید تعمیر شود.
تعویض پروانه :
نصب ایمپلر :
قبل از نصب پروانه، مهم است که اطمینان حاصل شود که پمپ یا موتور خاموش و از منبع تغذیه جدا شده است. پروانه نیز باید برای هر گونه آسیب یا فرسودگی بررسی شود.
پروانه باید به درستی با شفت تراز شود تا از عملکرد روان اطمینان حاصل شود. این را می توان با استفاده از نشانگر شماره گیری یا ابزار تراز لیزری انجام داد.
پروانه و محور باید با روان کننده مناسب روغن کاری شود تا اصطکاک و سایش کاهش یابد.
بدون دیدگاه